2015. szeptember 9., szerda

5+1 tipp munkakerülőknek

Sokunkat foglalkoztat a kérdés, hogy hogyan lehetne minél több pénzt minél kevesebb munkával megkeresni. Mivel sajnos több ezoterikus és stílusblogra Magyarországnak már nincs szüksége, ezért pontokba gyűjtöttem, amit minden elszánt munkakerülőnek a fejébe kell vésni, ha céljait szeretné maradéktalanul elérni.
1. Tégy úgy, mintha nem beszélnél magyarul. Se. A névelők és a kötőszavak kivételével minden szó jelentésére kérdezz rá, esetenként többször is. A végén bizonyosodj meg róla, hogy jól értetted-e?
2. Hivatkozz a már a naptáradban sorakozó ezersok egyéb feladatodra, amiktől ki sem látsz. Sőt, már a naptárat sem látod a feladatoktól, atyaúristen! Hányadika van????
3. Ha e-mailben kaptad a feladatot, még meg se nyisd, de már hívd a küldőt, hogy ez nagyon bonyolult és munkaigényes feladat, csak előjegyzést vehetsz rá fel. Talán még idén sorra kerül.
4. Amennyiben egy kolléga segítségül részletes útmutatást küld számodra (szádba rágva, lépésről lépésre, mi a dolgod), hogy azzal könnyebben boldogulhass, nehogy figyelmesen elolvasd! Ha netán mégis elolvastad, és abban pontos instrukciókat kapsz a kitöltéshez, a biztonság kedvéért kérdezz rá, mi a teendő. Ha azt a választ kapod, hogy ezt már az útmutatóban olvashattad, találj ki egy problémát. Pl. hívd fel a figyelmét, hogy ezt az adatbázist azért nem tudod kitölteni, mert egy másik rosszul működik. Ha ezzel sem sikerül a feladattól megszabadulni, akkor hivatkozz arra, hogy a másik adatbázis hibája esetleg ebben az adatbázisban is okozhat gondot. Ki tudja?
5. Ha már mindent megpróbáltál, és csak visszapattan a feladat a te térfeledre, akkor vedd elő a jokert: kérdezd meg, hogy mi lenne a jobb, ha neked kellene kikutatni a feladat teljesítéséhez a szükséges adatokat, vagy Bárki Másnak. Mivel Bárki Más lelkiismeretes kolléga hírében áll, aki még soha nem utasított vissza egyetlen feladatot sem, ellenfeled ekkorra bizonyára feladja. Ha ez se győzte meg, csak végignéz a levelezéseteken, és belegondol, mennyi értékes órát vesztegetett el veled (és a feladathoz még hozzá se kezdtél) és nyugalmat szeretne végre, akár azon az áron is, hogy ő maga megoldja helyetted a feladatod.
+1: Ha ezek egyike sem válik be, folyamodj a régi trükkhöz: kelts szánalmat. Te ezt nem tudod megcsinálni. A kolléga gyanútlanul odamegy az asztalodhoz, hogy a számítógépen egyeztessétek a főbb pontokat. Miközben a kolléga melletted áll, nyugodtan vedd fel a csörgő mobilod, amikor is a családod egyik tagja hív, hogy a három hónap múlva esedékes grillsütésre ki vegye meg a kolbászt és mennyit, és 3 rekesz sör elég lesz-e ha jönnek Zoliék is, és ne is tedd le még jó 10 percig, hadd aszalódjon a kolléga, esetleg közben nézz még rá a folyton nyitva levő facebook oldaladra is, az se baj, ha egy kis bénázás közben a gépen játszott játék is feltűnik a monitoron (lássa csak, mennyi mindent kell csinálnod szimultán). 
Ezek után nem marad más hátra, mint hogy helyezkedj el kényelmesen és élvezd a jól megérdemelt semmittevést.

3 megjegyzés:

Renci írta...

Jaj, te szegény, ez egy kolléga leírasa volt, ugyi? :o))

barnbjudning írta...

Bizony, ha diplomás kollégáim iq-ját limbóhintó versenyre neveznénk, tuti a mi csapatunk nyerne, ilyen alacsonyan sehol se lenne a léc.

Renci írta...

Akkor érdemes lenne benevezni :o)