2010. október 4., hétfő

Világszám

Közel harminc éve lehettem utoljára (és talán először is) cirkuszban. Felénk nem túl sűrűn fordult meg a vándorcirkusz, így a lakókocsis, állatidomáros hangulatot legföljebb gyerekkönyvekből, filmekből ismerem. Hörömpő Cirkusz Világszám. Na, világszám most is volt bőven, merthogy ismét kikötöttem a cirkuszban. Látogatóban voltam a már korábban megénekelt háromévesnél, aki azóta már háromésfél, lassan négy. Gyerekkoromban én húztam a tombolát, mert a csacsi kiválasztott, mint okos kislányt, merthogy azt kerestek tombolahúzásra. Aztán másnap ezzel húztak az osztálytársak. Háromésfél éves tündérünk pedig pónin lovagol peckesen.
Felnőttként elég kiábrándító a cirkusz. A bohóc unalmas (ez még a gyerkőcnek is az volt), az állatos számok sokszor kegyetlenek. Ki hiszi azt el, hogy egy leguánnak, vagy egy albinó anakondának a cirkuszi sátorban a legideálisabb?
Az emberi teljesítményt - már ha van olyan a repertoárban - tudom értékelni. Amit nem bírtunk megfejteni, hogy majd minden artista, aki fellépett, pocakos, túlsúlyos vagy amorf volt, pedig végül is elég kemény fizikai strapának vannak kitéve. Egy kivétel volt, akit kint megszólítottunk még az előadás előtt, hogy megtudjuk, mennyi ideig tart az attrakció. A fickó jólfésült, sukár csávónak tűnt elsőre. A konferanszié - aki kicsit Sasvári Sándort, kicsit meg talán egy Jimmybe oltott táncdalénekest idézett - argentinként aposztrofálta, meg persze fantázianevet használt. Dzsordzsónak történetesen elég szép csuklyás izma van, ahhoz képest, milyen kis nyüzüge darabnak látszott. A hullahoppos csaj se volt rossz (na nem ilyen könnyed és profin műsorrá gyúrt), főleg, hogy az egész társulat leguniverzálisabb darabja volt. Kígyószelidítő hastáncosnő, karika- és buzogányzsonglőr, dekornő, bűvész és tombolaárus volt egy személyben. Ugyan a műsor nem volt tökéletes, de a csaj tényleg megtette amit meg lehetett.
Tündérvirág óriásiakat tapsolt csillogó szemmel, amikor éppen nem a villogó varázspálcájával volt elfoglalva, amit az anyja a szünetben megvett. Itt van, megjött Bagaméri!

Nincsenek megjegyzések: